Historik / Miljön

Bergslagsgårdens sjuk- och behandlingshem

startades den 17 februari 1969 av Kurt Ericsson, som idag är verksamhetschef på Bergslagsgården.

Kurt berättar:

- Jag hade fått min utbildning på ett av de nu nerlagda mentalsjukhusen. Att fortsätta arbeta på ett större sjukhus var helt främmande för mig. Den s.k. vård som bedrevs där var långt ifrån vad jag vill beteckna som vård.

- När jag fick möjlighet att starta Bergslagsgården, och utveckla den vård och omsorg, som jag och mina fina medarbetare kunde ge, kändes det väldigt inspirerande. Och det är det fortfarande !

- Sedan starten 1969 har Bergslagsgårdens verksamhet vuxit ! Vi har byggt till, vi har renoverat, så idag är allt i mycket gott skick. Alla har egna rum med dusch och toalett, många har även eget kök. Har man inte eget kök så har man ändå tillgång till detta (se sep. sida med Boendeformer).

- Till slut vill jag säga: Ängelsberg är väl värt ett besök! Och är man här bör man absolut även besöka oss. Ni är alla hjärtligt välkomna.

 

Miljön

Bergslagsgårdens behandlingshem ligger i ett naturskönt område, i samhället Ängelsberg, Västmanland, med en underbar utsikt över sjön Åmänningen, tillika Strömsholms kanal. Ängelsberg finns idag med på FN:s världsarvslista med sin gamla bruksmiljö, som numera är museum. Här finns världens äldsta bevarade oljefabrik, som ligger på en ö rakt utanför Bergslagsgården. Den är öppen under sommaren.

Skriv ut